„Dödsgrupper finns inte”

Under ett helt år diskuterar media och sociala nätverk problemet med förekomsten av ”dödsgrupper” som kallar ungdomar till självmord. Psykolog Katerina Murashova är säker: hysteri vid detta tillfälle förklaras av önskan att "dra åt nötter" på internet. Hon berättade om detta i en intervju med Rosbalt.

Endast 1% av tonårs självmord i Ryssland är förknippade med dödsgrupper på sociala nätverk. Detta tillkännagavs av vice chefen för huvuddirektoratet för att skydda den offentliga ordningen för ministeriet för inrikes frågor till Rysslands Vadim Gaidov. Experter som kommunicerar med svåra ungdomar håller inte med honom. Enligt en familjepsykolog, författaren till böcker för ungdomar, den nominerade av det internationella litterära priset i minnet Astrid Lindgren Katerina Murashova, Inga "dödsgrupper" finns alls.

I nästan ett år lämnar ämnet för tonårsgrupper inte pressens sidor. Vad händer?

Katerina Murashova: Hysteri på grund av de så kallade dödsgrupperna är ett vanligt socialt fenomen. Regelbundet täcks vi av sådana "vågor".

Här är det nödvändigt att prata om tre fenomen. Den första är en köpa levitra i sverige gruppreaktion hos ungdomar. Det har också djur. Till exempel slås unga paster och kråkor i grupper. I grupper lär sig ungdomar social interaktion och reflektion av attacker.

Det andra fenomenet – Barn och ungdomar älskar farliga hemligheter. Kom ihåg de fruktansvärda berättelserna som killarna berättar för varandra i banbrytande läger. Från kategorin "En familj köpte en svart gardin och vad som kom av det". Detta inkluderar också tvister, "men svag eller inte" du ensam går till kyrkogården på natten. Dessa är alla hemligheter med en mystisk sluttning.

Det tredje fenomenet är karakteristiskt för omogen intelligens – sökningen efter en konspirationsteori. Någon måste ordna alla dessa dåliga saker. Under min barndom cirkulerade jag till exempel idén att glasögon i vagnen av gas är speciellt infekterade med syfilis.

När det gäller dödsgrupper sammanföll alla tre faktorerna. Det finns en grupperingsreaktion: alla bär nitar – och jag bär nitar, alla fångade Pokemon – och jag fångar Pokemon, alla sätter på avatarerna av blåvalar – och jag borde ha en avatar med blåval. Återigen finns det en slags farlig hemlighet med tankar om döden, kärleken och slingrar dig själv om ämnet som ingen förstår mig.

Och naturligtvis teorin om konspiration. Bakom alla dessa dödsgrupper bör någon stå, en doktor i ondska från en billig Hollywood -film. Men de flesta av dessa fenomen finar under en tid – och de dör i sig själva.

Så att denna hysteri blir riktigt massiv, förmodligen behöver vi en begäran om det?

Begäran bör också vara. Till exempel kan hysteri runt dödsgrupper förklaras av önskan att "dra åt nötter" på internet. Eller, säg, föräldrar vill på något sätt förklara för barn att att sitta på internet är skadligt. Du kan skrämma dem med dödsgrupper. Men allt detta har inget att göra med verkligheten.

Det finns inga massmord inspirerade av internet. De var inte och kommer inte att vara! I princip kan en person inte föras till självmord via internet. Vi har en mycket kraftfull instinkt av självbevarande. Tonåringar som avslutar självmordens liv gör detta eftersom deras liv inte fungerade i verkliga livet.

Idag har vi täckts av hysteri om "dödsgrupper", och innan vad vågor var?

Du kan komma ihåg situationen med "barn från indigo", som, godkänd, nästan representerar en ny ras av människor. Mammor började gruppera på internet och utbyta åsikter att deras barn är bäst. Men det finns en konspirationsteori – ingen förstår dessa barn. Det var en galningens nonsens. Och där nu "barn av indigo"?

Det fanns roliga fall. Efter släppningen av låten "We Will Not Catch Up" började "tatuering" -grupperna komma till mig massivt flickor. Hävdade att de är lesbiska och ingen förstår dem.

Och för några år sedan blev jag inbjuden att smoliga till ett möte som expert. Diskuterade ämnet "Vad ska vi göra med dataklubbar". De sa att barn är zombie, att skolbarn stjäla pengar för att sänka dem till datorspel, och i allmänhet att någon redan har dött i dessa klubbar. Erbjuds att låta det gå dit bara med pass. Jag tittade på de samlade med runda ögon och sa att ingenting behöver göras, men bara vänta. Snart kommer det att finnas en dator i varje hus, och problemet med klubbar försvinner av sig själv. Så det hände. Men barn går inte massivt skolan för datorspel.

Nu i St. Petersburg Pre -Trial Detention Center ligger Philip Budeikin, administratör av en av de så kallade "Death Groups". I sin intervju uttalade han direkt att han pressade tonåringar till självmord. Till och med kallade antalet människor som begick. Och du säger – ingenting?

Killen är fast och nu blåser kinderna. Han förde inte någon till någonting. Olycklig svag -minskad offer slog på "Likes".


Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *